Recept pro děti od ukončeného 10. měsíce: Baby pizza
Pizza v té nejjednodušší podobě vznikla už v hodně dávné minulosti. Historie této placky sahá až do roku 500 před naším letopočtem, kdy si v dobách Perské říše vojáci pekli chlebové placky na svých štítech. Ve středověku Řekové a Féničané takové placky připravovali na horkých kamenech a kořenili si je čerstvými bylinkami. Moderní italská pizza se objevila až v 18. století, kdy se do italského jídelníčku pomalu začala dostávat rajčata. Slovo pizza je odvozeno od slova pita - což je název pro chlebovou placku. Jde vlastně o takový pečený koláč, který byl nejdříve jídlem chudých, protože se na něj dávalo všechno to, co v domě zbylo. Poměrně rychle si ale pizza získala srdce, tedy přesněji chuťové pohárky, i bohatých a dnes si na ní pochutnávají gurmáni celého světa. A my vám přinášíme recept na pizzu, kterou můžou mlsat i děti, kterým už bylo osm měsíců.
Vhodné od ukončeného 10. měsíce
Co budete potřebovat:
- 1 malou červenou řepu
- 2 pl mražené nebo nakládané kukuřice
- 2 pl mraženého hrášku
- 1 vejce
- 3 pl Kendamil Jemné bezlepkové kaše s brokolicí, květákem a sýrem (150)
- bylinky: čerstvou bazalku a petrželovou nať
Jak na to:
Řepu uvařte v páře nebo klasicky ve vodě do měkka, rozmixujte a nechte zchladnout. Přidejte vejce, rozmrazený hrášek a kukuřici, nasekanou bazalku a petrželku a zahustěte kaší. Vše promíchejte a takto připravenou směs vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 185 °C zhruba 25 min. Nechte zchladnout na přijatelnou teplotu, nakrájejte a podávejte. Uvidíte, jak se po ní zapráší!
Tip: Můžete přidat kousky tepelně upraveného BIO kuřecího masa, které vám zbylo třeba od oběda.
Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka